آیتالله جوادی آملی با اشاره به سوابق درخشان حوزه علمیه خراسان و با بیان اینکه این حوزه سوابق درخشان فراوانی دارد، توصیه کرد: مدیریت این حوزه علمیه در گام اول جلوی «نهال فروشی» را جداً بگیرد و با شناسایی استعدادهای راغی از آنها حمایت کند تا از حوزه و مسیر درس و تحقیق خارج نشوند.
به گزارش شبکه اجتهاد، آیتالله عبدالله جوادی آملی، در جمع مسئولان، اساتید و طلاب حوزه علمیه مشهد، در مدرسه علمیه عالی نواب به موضوع «رسالت حوزههای علمیه» پرداخت و با اشاره به اینکه وقتی دین طلوع کرد اولین بیان او «طَلَبُ اَلْعِلْمِ فَرِیضَهٌ» بود، گفت: جاهلیت وقتی به تمدن و مدنیت تبدیل میشود که عنصر محور آن «علم» باشد. حضرت نفرمود که طلب علم واجب است، بلکه فرمود: طلب علم «فَرِیضَهٌ» است؛ این «تا»ی فریضه، تای مبالغه است، یعنی یادگرفتن و علم آموزی بسیار بسیار واجب است.
ایشان ادامه داد: آن علمی که یادگیریاش فریضه و بسیار واجب است، متن آن را قرآن کریم برای ما مشخص کرد و فرمود که «و یعلّمهم الکتاب و الحکمه»، این نیازمند به شرح است که این کتاب و حکمت چیست؟
حوزه علمیه مشهد میتواند بدون تعطیلی و دوازده ماهه باشد
معظم له در همین راستا گفت: حوزه علمیه مشهد این موقعیت را دارد که در سایه برکات وجود مبارک ثامن الحجج(ع)، حوزه علمیه بدون تعطیلی و دوازده ماهه داشته باشد.
آیتالله جوادی آملی، با تاکید بر اینکه وظیفه و رسالت اصلی حوزه این است که «لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ» باشد، توضیح داد: خداوند قرآن را نازل نکرد که برای یک ملت و مملکت باشد، این کتاب برای همه بشر و کتابی جهانی است و این وظیفه همه ما را مشخص میکند که باید جهانی فکر کنیم و حرف بزنیم.
ایشان ادامه داد: این «لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ» یعنی این کتاب آنقدر توانمند هست که بر همه مکاتب دیگر جهان پیروز شود و ظفر یابد و این کار به دست شماست و اگر رسول گرامی اسلام فرمود «الاسلامُ یَعلو ولا یُعلی عَلَیهِ» این جمله خبریه است که به داعی انشاء القاء شده؛ یعنی بر همه شما لازم و واجب است که بکوشید جهانی بیاندیشید و جهانی حرف بزنید.
معظمله با بیان اینکه لازمه این کار این است که همه مکاتب جهان را با دقت مطالعه و بررسی کنید و تا مکاتب جهان را نشناسید که نمیتوانید اظهار نظر کنید، یادآور شد: این میشود «آیه محکمه»؛ این نه متزمن است که به زمان خاصی اختصاص داشته باشد و نه متمکن است که به مکان خاصی اختصاص پیدا کند. پس این «لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ» وظیفه و هدف اصلی ماست و باید به این سمت حرکت کنیم و این شدنی است.
نهال فروشی جزو بدترین کارهاست
معظم له با اشاره به سوابق درخشان حوزه علمیه خراسان و با بیان اینکه این حوزه سوابق درخشان فراوانی دارد، توصیه کرد: مدیریت این حوزه علمیه در گام اول جلوی «نهال فروشی» را جداً بگیرد و با شناسایی استعدادهای راغی از آنها حمایت کند تا از حوزه و مسیر درس و تحقیق خارج نشوند.
ایشان با استفاده از تعبیر «نهال فروشی» نسبت به استعدادهایی که در حوزه علمیه تحصیل میکنند، توضیح داد: نهال فروشی جزو بدترین کارهاست، یعنی اگر طلبهای مستعد است باید مسیر خواجه نصیر را طی کند و افرادی را برای پاسخ به نیازهای جامعه و نظام تربیت کند، نه اینکه خودش در مسیری غیر از علم آموزی قرار بگیرد.
استاد عالی حوزه علمیه قم سپس افزود: تامین مدرسان عالم برای سالهای آینده وظیفه مهم مدیریت حوزههاست تا به برکات شما اساتید و فضلا، زمینه «لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ» محقق شود.
آیتالله جوادی آملی در پایان سخنان خود با اشاره به تلاش سید مرتضی و تربیت شاگردانی بزرگ، گفت: حوزه علمیه باید استعدادیابی کند تا محصولی مانند آنچه در حوزه علمیه نجف به ثمر نشسته، به بار بنشاند.